Het regenseizoen - Reisverslag uit Brazzaville, Congo - Brazzaville van EmmieenVinnie - WaarBenJij.nu Het regenseizoen - Reisverslag uit Brazzaville, Congo - Brazzaville van EmmieenVinnie - WaarBenJij.nu

Het regenseizoen

Door: emmieenvinnie

Blijf op de hoogte en volg EmmieenVinnie

07 December 2011 | Congo - Brazzaville, Brazzaville

Dagelijks pakken donkere wolken zich samen boven de uitgesterkte regenwouden van Congo. Het loopt momenteel het tegen het einde van het regenseizoen en het is eerste keer dat we in het regenseizoen in het oerwoud zitten. Dit betekent dat we een aantal extra uitdagingen hebben; zoals een maden- en vliegenplaag, ondergelopen tenten en een absolute luchtvochtigheid van 100% (wat funest is voor onze electronische aparatuur zoals computers, maar speciale droogkisten met silicagel zorgen ervoor dat de apparatuur blijft werken).

Grote delen van het regenwoud in Congo zijn een soort van permanent bosmoeras en de toevloed van regenwater zet alles complete blank. Ons werk vindt plaats in een semi-permanent kamp bij het dorpje Libonga (populatie ~50). Daarnaast trekken we geregeld het oerwoud in. Het doel was het lokaliseren van een vleermuizen-roost (slaapplek). We hadden de informatie over de lokatie van zo’n roost van de lokale jagers verkregen. Na een 3 uur durende tocht met de landcruiser over almaar slechter wordende wegen kwamen we in Maounda aan, de startplek voor de trek het oerwoud in. We werden begleid door lokale jagers die ons naar de roost zouden leiden. Het eerste stuk ging door droog oerwoud met relatief weinig lage begroeing, maar dat zou snel veranderen.

Aangekomen bij een kleine rivier werd het duidelijk dat we daar doorheen moesten. Onder het wateroppervlak lag een omgevallen boom waar je over heen kon lopen om zo relatief droog (dijbeenhoogte) aan de overkant te komen. Trent lukte dit niet en viel meteen al in de rivier, wat op zich niet zo’n problem was omdat je door de luchtvochtigheid toch al doorweekt was. Dit was het begin van een zware tocht door het oerwoudmoeras, het relatief droge oerwoud aan de ene kant van de rivier had plaatsgemaakt voor een moerasbos met geen enkel droog stuk grond. Het bos bestond voornamelijk uit oliepalmen met veel moerasvegetatie ertussen. We trokken door kniediep tot kruisdiep water en na een aantal uur bereikten we de roost. Ettelijke duizenden vliegende vossen (fruitetende vleermuizen) zaten in de roost en vlogen rond. Na deze succesvolle missie van het lokaliseren van een roost van dit specifiek type vleermuis trokken we weer terug door het oerwoud (klaarblijkelijk was dit de eerste keer dat zo’n roost in Congo wordt waargenomen, althans voor mundele’s, de lokalen weten waarschijnlijk al honderden jaren van het bestaan van dit soort roosts). Dit keer wist ik de overkant van de rivier niet droog te bereiken en werd de tocht afgesloten met een verfrissende maar onvrijwillige zwempartij.

Ondertussen zijn we weer terug in Brazzaville en vliegen we de 3e weer richting Hamilton. Het vertrek vindt als het goed is plaats voordat de verkiezingsuitslagen uit DRC (het grote naburige Congo) bekend worden. Kinshasa ligt op ongeveer 2 kilometer van Brazzaville aan de andere kant van de Congo rivier en de verwachting is dat de verkiezingen met veel onrust gepaard zullen gaan en dat deze onrusten mogelijk ook over kunnen slaan naar RC en gepaard zullen gaan met een exodus van mensen over de rivier vanuit DRC naar RC.

• 08 December 2011 - 08:29

Jocelien:

En de grote vraag die dan natuurlijk meteen opkomt: wat doe je dan als je de batroost hebt gevonden?

• 08 December 2011 - 09:31

Ag :

Prachtige foto's

• 08 December 2011 - 17:51

Joris:

Jocelien slaat de spijker op zijn kop... wat gebeurde er toen?! Komt er een vervolg?

• 08 December 2011 - 20:28

Bjorn:

Roosteren natuurlijk, zag je al dat bier op een van de fotos?

• 08 December 2011 - 21:11

Jan De Wit:

Een verklarende woordenlijst wordt zo langzamerhand onontbeerlijk. Wat is in 's hemelsnaam een batroost? Een baktroost ken ik nog wel.

• 11 Januari 2012 - 16:21

Joost Indo:

Niets mooier dan door regenwouden/moerassen waden .... sweet..